Menü

BemutatkozásA hevesi vasbeton előregyártó üzem teljes kapacitását átvette a Grabarics Építőipari Kft 2017 májusában. A korábban hányatott sorsú, de korszerű üzemben Grabarics VasBeton, azaz GVB márkanév alatt új időszámítás kezdődött. Változott a termelés, az értékesítés és a termékszerkezet, ahogy lecserélődött a gyár teljes vezérkara és mérnökállománya is.

Kapacitás

A jelenleg mintegy 60 főt foglalkoztató gyárban elsősorbanelőregyártott vasbeton csarnok-vázszerkezetek, pillérek, gerendák,szelemenek, lábazati panelek készülnek. A korábbi úgynevezett lágyvasas és előfeszített szerkezeti elemek előregyártásán felül kéregpanel gyártással egészült ki a termékpaletta, továbbá bővült a zsalupark, s napirenden van a betonacél előregyártás fejlesztése. Emellett a Grabarics Vasbeton gyártja a Grabarics Kft. sajátgenerálkivitelezési projektjeihez és fejlesztéseihez szükséges előregyártott kéreg-födémelemeket, támfalakat, látszóbeton mellvédeket,erkélyelemeket, lépcsőket is.

Az üzem jelenleg egy műszakban működik, így havonta 900–1000 m3 termék előállítására képes. Egy-egy szériadarab akár 40 tonnás és 36méteres is lehet, ez azonban nem a felső határ, az üzem sajáttervezőgárdájára támaszkodva ennél jóval nagyobb egyedi elemeket is előtud állítani. Jelenleg a külső megrendelések és a saját projektek arányaa kapacitásokban 70–30% a piaci megrendelések javára, de ez aszerződésállomány alapján folyamatosan változik.

Munkatársak

A legfontosabb változások a 7500 m2 alapterületű üzem működését, piaci jelenlétét érintik. A korábbi viszonyokat egy stabil, minden tekintetben kiszámítható gyakorlat váltotta. Az új gyár a vasbeton elemek gyártásán és szállításán át a szerkezeti vázak összeszereléséig teljeskörű szolgáltatást nyújt. A létesítmény a tervek szerint a teljes hazai vasbeton-előregyártó kapacitás mintegy 10-12 százalékát adja, és a vállalat megalapozott várakozásai szerint az ágazati konjunktúrának köszönhetően az értékesítés sem ütközik majd akadályokba.

Fejlesztés

2018-ban az üzemben fejlesztéssorozat kezdődött, melynek során nem csupán kapacitásbővítés történt, az emelkedő igények hatására fejlesztésre került a gyártóbázis informatikai háttere is. Az üzem fejlesztésével már évi 10 ezer m3 beton feldolgozására leszünk képesek.

A beruházás során beüzemeltünk egy betonacél-gyártó gépsort, melynek segítségével mind az anyavállalat (Grabarics), mind a GVB saját kivitelezésein felmerülő monolit szerkezetépítéshez szükséges acélmennyiséget le tudjuk gyártani, emellett munkába állítottunk négy billenőasztalt és egy lépcsősablont is. A berendezések sora a nyár folyamán új feszítőpuskával és lapszabász géppel is gyarapodott, ez utóbbi a zsaluanyag megmunkálásához nyújt hatékony segítséget. A gépi fejlesztés mellett jelentős, 100 főt meghaladó saját és alvállalkozói létszámmal biztosítjuk a megrendelések időben és megfelelő minőségben történő teljesítését.

 


További információ:
www.gvb.hu